Α-Ω Φτιάχνω καπνό στο σπίτι για ιδιωτική χρήση.Φτιάχνω καπνό μόνος.Καλλιεργώ καπνό στον κήπο. Στάδια καλλιέργειας και επεξεργασίας καπνού φτιάχνω μόνος

Η ποιότητα καπνού  που καλλιεργείτε εσείς στο σπίτι είναι εξαιρετικά ανώτερη από οποιοδήποτε εμπορικό προϊόν καπνού που αγοράζετε. 
Διότι σε έναν  καλλιεργημένο κήπο μπορείτε να παράγετε τα καλύτερα φύλλα καπνού χωρίς φάρμακα και χημικά, ζιζανιοκτόνα, ψεκάσματα.
Η Καλλιέργεια καπνού δεν είναι ακριβή ή δύσκολο, και στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση!  
Ο καπνός που καλλιεργείται σε κήπο σπιτιού απαιτεί τις ίδιες συνθήκες όπως ντομάτες ή πιπεριές.  
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι σπόρος καπνού ή τα φυτά να βρείτε. Οι περισσότεροι εμπορικοί σπόροι καπνού είναι γενετικά τροποποιημένοι ή χημικά επεξεργασμένοι για ενίσχυση της βλάστησης και φυτών ποσοστό επιβίωσης. Αν μπορείτε να βρείτε παλιές παραδοσιακές ποικιλίες είναι το καλύτερο.

 Ο καπνός που παράγετε εσείς θα σας δώσει μια σπάνια απόλαυση



Η γεύση και το άρωμα από φυσικό καπνό από τον κήπο στο σπίτι είναι εξαιρετική, και η ποικιλομορφία των ποικιλιών είναι αξιοσημείωτη. 
Σε όλο τον κόσμο σε διάφορες ηλικίες, η καλλιέργεια καπνού έγινε παράδοση σε οικογενειακούς κήπους. Καλλιεργήθηκε από τους Αμερικανούς ιθαγενείς για αιώνες πριν αποικιοκράτες στη Βόρεια Αμερική αναπτύξουν τόσο πολύ από αυτό που σύντομα έγινε ένα από τα πρώτα βασικά προϊόντα τους τα οποία εξάγονται στην Ευρώπη.  Και πάλι σήμερα, με τις δύσκολες οικονομικές περιόδους, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για ιδιωτική χρήση.

Φυτεύετε τους σπόρους από την ποικιλία που θέλετε Φεβρουάριο-Μάρτιο σε σπορείο σε κλειστό χώρο.Μπορείτε να πάρετε και έτοιμα μικρά φυτά από καπνοπαραγωγό (Βλέπε εδώ για παραγγελίες έτοιμων φυτών)
+Προσοχή στην ποσότητα που θα καλλιεργήσετε στο σπίτι

Σε περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη βλάστηση, τα φυτά καπνού είναι έτοιμα να μεταφυτευθούν σε ξεχωριστά δοχεία το καθένα. Εκεί θα μεγαλώσουν ακόμα τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μέχρι να είναι 10 πόντους  ψηλό να έχει βγάλει 4 φύλλα και  με καλά αναπτυγμένο ριζικό σύστημα.  
Σε αυτό το σημείο είναι έτοιμη να μεταφυτευθεί στον κήπο. 
Οι σπόροι έχουν καλή βλαστικότητα εώς 5 έτη

Πριν κόψετε τα πρώτα φύλλα βεβαιωθείτε ότι έχουν  ωριμάσει. Τα φύλλα μαζεύονται πριν βγει ο ήλιος πρωί ή βράδυ για νά έχουν υγρασία.
1ο σημάδι της ωρίμανσης του καπνού είναι η εμφάνιση των λουλουδιών. 
Ξαφνικά, το φυτό σταματά να κάνει  φύλλα και δίνει σε λουλούδια. 
2ο σημάδι είναι ότι αρχίζουν να ξεραίνονται τα πρώτα φύλλα και να κιτρινίζουν από κάτω. Αν τα κόψετε ανώριμα δεν θα έχουν καλή γεύση και μπορεί να σας μουχλιάσουν ή να σαπίσουν.
 
Το επόμενο βήμα είναι να στεγνώσετε τα φύλα
Ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώσει ώριμα φύλλα καπνού είναι αργά στη σκιά.  
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προετοιμάστε την ξήρανση σε σκιά ξηρά είναι να τα κρεμάσετε στο σύρμα, σαν χάντρες σε μια σειρά.  Αφήστε λίγο χώρο ανάμεσα στα φύλλα πάνω στο σύρμα για να τους δώσει χώρο για να «ανασάνουν» και να στεγνώνει πιο ομοιόμορφα.
 

Περίπου σε μια εβδομάδα  η ξήρανση υπό σκιά πλέον των φύλλων καπνού θα΄έχει ολοκληρωθεί και θα έχουν πάρει καφέ χρώμα.Οι μισχοι μπορεί να μην   είναι εντελώς στεγνό διότι είναι πιο χοντροί. Τα περισσότερα στελέχη των φύλλων θα εξακολουθεί να είναι υγρή και ακόμα να είναι λίγο κιτρινωπό ή ανοιχτό πράσινο. Μπορείτε για μια ή δύο μέρες να τα εκθέσατε λίγο στον ήλιο για να στεγνώσουν εντελώς.Αλλά όχι πολλές ώρες γιατί αν ξεραθούν θα σπάσουν. Τα μικρά φύλλα μπασμά και των υπολοίπων στεγνώνουν σε αυτά τα διαστήματα. Τα μεγάλα φύλλα ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΜΕΡΙΛΑΝΤ θέλουν περισσότερο χρόνο.

Μετά τον ήλιο τα αφήνω μια εβδομάδα μέσα να στεγνώσουν ακόμα καλύτερα.

Φύλλο στελέχη πρέπει να είναι εντελώς στεγνά πριν να είναι έτοιμο να ωριμάσουν, έτσι αφαιρέστε από την σκιά τα αποξηραμένα φύλλα από το σύρμα και συσσωρεύονται τους το ένα πάνω στο άλλο σε μια καθαρή και στεγνή πλαστική σακούλα (όπως μια τσάντα για ψώνια). Δέστε τη σακούλα χαλαρά κλειστή και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για όλη τη νύχτα.  
Ανοίξτε τη σακούλα την επόμενη ημέρα, τα καφέ φύλλα θα έχουν μαλακώσει και να γίνει πιο   υγρά και εύπλαστα έχοντας παθητικά απορροφήσει μερικά  υγρασία στο φύλλο ενώ ήταν κλεισμένα στην τσάντα.  
Αφήστε την τσάντα ανοικτή σε ένα θερμό σημείο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να επιτρέψει το φύλλο να στεγνώσει και πάλι. Το βράδυ πάλι κλείστε την τσάντα
   



Ανοίξτε και πάλι την επόμενη ημέρα για την παρακολούθηση των φύλλων για σωστή ποσότητα της ξήρανσης. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία έως ότου όλα τα φύλλα στελέχη είναι σχεδόν εντελώς ξηρό - καφέ αλλά εύπλαστα (θα λυγίζουν, αλλά δεν σπάνε). Όταν τα φύλλα  φτάσουν σε αυτό το στάδιο, το φύλλο είναι έτοιμο να ωριμάσει. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου πέντε έως επτά ημέρες.

Ο μη ώριμος καπνός περιέχει αμμωνία η οποία είναι δυνητικά επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσις ή καπνίσματος. Η διαδικασία ωρίμανσης αφαιρεί όχι μόνο την αμμωνία, αλλά δίνει επίσης γεύσεις και αρώματα.

Η ωρίμανση ξεκινά μετά από 4 εβδομάδες και μπορεί να φτάσει ακόμα και στο χρόνο, ανάλογα πόσο είστε διαθετειμένοι να περιμένετε.

Μπορείτε να διατηρήσετε  Πακέτα με  σωστά αποξηραμένα φύλλα καπνού σε βάζα άνετα για όλο το χρόνο.  
Τα βάζα δεν θα πρέπει να συσκευάζονται πολύ σφιχτά ώστε κάθε ενιαίο φύλλο  θα μπορούσε εύκολα να τραβηχτεί έξω από το μίσχο του. Τα φύλλα χρειάζονται λίγο χώρο για να αναπνεύσει και διαφαίνεται μέσα στο κλειστό βάζο η ζύμωση τους.
 Τοποθετήστε στοίβες των φύλλων σε βάζα όπως βάζουμε τα αμπελόφυλλα με τα στελέχη προς τα πάνω, για να επιτρέψετε τον σχηματισμό υγρασίας, κοντά στην κορυφή / άνοιγμα του βάζου, και για να καταστεί ευκολότερη για να μετακινήσετε και να ελέγξετε τους κατά την ωρίμανση για την ανάπτυξη μούχλας ή μυκήτων που συνήθως αναπτύσσεται για πρώτη φορά στο  μίσχο του φύλλου.
Η ζύμωση αρχίζει όταν τα καπάκια είναι κλειστά για βάζα τοποθετήθηκαν σε ένα ζεστό σκοτεινό μέρος. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 75 - 85F.  
Τα βάζα θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες για να ελέγχουν τακτικά.  
Σε θερμά κλίματα ένα ράφι στο γκαράζ ή υπόστεγο θα κάνει μια χαρά.  
Μέσα ντουλάπια της κουζίνας λειτουργεί καλά. Τα κλειστά ερμάρια κρατήσει τα πράγματα στο σκοτάδι, και η θερμοκρασία τείνει να μείνει λίγο θερμότερο από τη θερμοκρασία δωματίου. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για να ωριμάσει φυσικά ο καπνός σας.
Η Ζύμωση των φύλλων καπνού  επιταχύνεται από την αυξημένη θερμότητα πάνω από 85F.  
Διάφορες μέθοδοι που αυξάνουν την θερμότητα τεχνητά επιταχύνουν τη διαδικασία.   Αν τα βάλετε σε λεβητοστάσιο π.χ. κοντά σε  Σόμπα ή καλοριφέρ.
Αυτές οι μέθοδοι υψηλής θερμότητας είναι γρήγορες, αλλά καταστρέφουν πτητικά έλαια και άλλες ενώσεις φυσικά φύλλα τα οποία παράγουν την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα του καπνού. 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ζύμωσης θα υπάρξει συμπύκνωση υγρασίας στο εσωτερικό των βάζων. Αν δεν υπάρχει συμπύκνωση, βεβαιωθείτε τα βάζα είναι σε σωστή θερμοκρασία (75 έως 85F).  
Μέρος αυτής της υγρασίας απορροφάται από άλλα φύλλα στο βάζο.Όταν εμφανιστεί αρκετή υγρασία που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα φύλλα  αφαιρέστε το καπάκι και αφήστε το να εξατμιστεί η υγρασία. Τοποθετήστε το καπάκι όταν συμπύκνωσης εξατμίζεται εντελώς. Ο στόχος είναι να εξισωθεί η περιεκτικότητα σε υγρασία ομοιόμορφα σε όλα τα φύλλα στο βάζο.
 





Τα βάζα θα πρέπει να μην εμφανίζουν υγρασία εντός της δεύτερης εβδομάδας. Σε αυτό το σημείο, τα φύλλα στα βάζα έχουν εξισωθεί υγρασία σε όλα τα φύλλα. Η Ζύμωση προχωρά αφήστε τα βάζα κλειστά  και ανενόχλητα σε ένα ζεστό σκοτεινό μέρος για ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης αναμονής, το μόνο καθήκον είναι να κρατήσει τη θερμοκρασία μέσα ιδανικό εύρος και να ελέγχουν τακτικά τα βάζα για ενδείξεις μούχλας ή μυκήτων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα χρώματα των φύλλων αρχίζουν να αλλάζουν, και καλά πράγματα συμβαίνουν μέσα σε αυτά τα βάζα. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή στη διαδικασία της ζύμωσης των φύλλων. Ανοίγοντας τα βάζα πρόωρα κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει τις βιοχημικές μετατροπές που πηγαίνει στο εσωτερικό  Καλύτερα να τα αφήσετε μόνα ους. Η Ξήρανση του καπνού είναι μια φυσική διαδικασία, και χρειάζεται κάποιο χρόνο.  
Αντισταθείτε στον πειρασμό να ανοίξετε τα βαζάκια πριν από ένα μήνα εκτός κι αν δείτε μούχλα.
Μετά από ένα μήνα, ανοίξτε τα βάζα για να ελέγξει την πρόοδο.  
Η σκλήρυνση και ωρίμανση είναι πλήρης, όταν ένα διακριτικό άρωμα καπνού είναι αισθητό.  
Η οσμή μπορεί να έχει μια κάπως πιο γήινη μυρωδιά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεχωριστό άρωμα καπνού στο φύλλο. Αν δεν υπάρχει άρωμα είναι πιθανώς ακριβώς ένδειξη ατελούς ζύμωσης, αλλά μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη για μούχλα.  
Ελέγξτε εμφανώς μετακινώντας τα φύλλα  χρησιμοποιώντας τα κοτσάνια. 
  (Θυμηθείτε, πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τον καπνό, ενώ ωριμάζει για να μην μεταφέρετε μικρόβια.) 
Η Στασιμότητα στη ζύμωση των φύλλων είναι συνήθης και  οφείλεται σε θερμοκρασίες  που πέφτουν πολύ χαμηλά. Έχω διαπιστώσει ότι δύο επιπλέον εβδομάδες με βέλτιστη θερμοκρασία θα επιτρέψει τον καπνό να τελειώσει την ωρίμανση. Βάλτε θερμόμετρο εκεί που θα τα διατηρείτε.


ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΙΠ: Το μέλι είναι μια φυσική αντιβακτηριακή αντιμικροβιακή  λύση και αναστέλλει τη μούχλα και τους μύκητες να αναπτυχθούν  κατά την αποθήκευση του καπνού.  
Αναμίξατε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι με ένα φλιτζάνι καθαρό νερό, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι σπρέι ψεκασμού για να ψεκάσετε τον  καπνό ελαφρά όταν θα τα έχετε στις σακούλες.  
 Σιγουρευτείτε για να αφήσει τα φύλλα στεγνώσει αρκετά για την αποθήκευση (ως επί το πλείστον ξηρό, αλλά όχι τόσο ξηρό ώστε να ραγίσει ή θρυμματιστεί).

ΖΥΜΩΣΗ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙΑ ΞΥΛΙΝΙΑ ΔΡΥΙΝΑ
Στο  βαρέλι η γήρανση του καπνού, οι αντιδράσεις θα είναι κάπως διαφορετικές, διότι ο καπνός, σε αντίθεση με το κρασί, δεν είναι ένα υγρό, έτσι ώστε να είναι οι αλληλεπιδράσεις με το ξύλο θα είναι διαφορετική. Ενώ το κρασί μπορεί να υποστεί ζύμωση και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια, ο  καπνός έχει ήδη υποστεί ζύμωση και υποβάλλεται σε μια δευτερεύουσα παλαίωση σε βαρέλια.  
Ακόμη και αν ο καπνός έχει ήδη υποστεί ζύμωση, εξακολουθεί να απελευθερώνει υποπροϊόντα της ζύμωσης. Η οξείδωση λαμβάνει χώρα και υπάρχει η παραγωγή αποβλήτων, όπως η αμμωνία. Αυτό είναι όπου το βαρέλι μπορεί να εξαλείψει μερικά από τα παραπροϊόντα της ζύμωσης καπνού.  
Το κάρβουνο στα  ψημένα βαρέλια ενεργεί σαν ένα φίλτρο για την απορρόφηση μέρους της αμμωνίας και άλλων προϊόντων της ζύμωσης. Ο καπνός μέσα σε βαρέλια θέλει ανακάτεμα σταδιακά και συχνά.

Τέλος η μίξη των καπνών που θα χρησιμοποιήσετε είναι δικό σας θέμα.
Παρακάτω σε άλλο άρθρο σας δείχνουμε  τους τύπους που μπορείτε να διαλέξετε να καλλιεργήσετε


Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις