Α-Ω Παπούλες για σαλάτα.Οι παπούλες ή ψαρές ή καμπυλιές. (Lathyrus ochrus) Αγορά Σπόρο παπούλας πως θα καλλιεργήσω πληροφορίες και όλα όσα θέλετε να ξέρετε



Οι παπούλες ή ψαρές ή καμπυλιές. (Lathyrus ochrus) Είναι ένα είδος από τα 39 του Λαθουριού. Λέγονται και κρητικά μαρούλια.
Καλλιεργήσιμο λαχανικό που χρησιμοποιείται κυρίως ως σαλατικό, και, σχεδόν πάντα, ωμό, αλλά τρώγεται και βρασμένο. Η γεύση του είναι υπόπικρη. Kατά την περίοδο Τής Mεγάλης Σαρακοστής αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα νηστίσιμα φαγητά της Κρήτης. Τρώγεται με λάδι και ξύδι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αλατίζεται και δεν λαδώνεται (κατά τις νηστίσιμες ημέρες που δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ελαίου). Σε πολλές περιοχές της Κρήτης συνοδεύει, μαζί με την επίσης ωμή αγκινάρα, το τοπικό ποτό «τσικουδιά».

Μπορεί να φυτευτεί σε όλη τη Μεσόγειο

 
Tις παπούλες παραδοσιακά συνήθιζαν να τις τρώνε σκέτες με αλάτι και λαδόξιδο, αφού έβγαζαν τα εξωτερικά σκληρότερα φύλλα , έκοβαν τα «μουστάκια» τους και τις έκοβαν σε μεγάλα κομμάτια ή ακόμη και ολόκληρες. Tρώγονται και αλάδωτες οπότε δεν λείπουν από το κρητικό εδεσματολόγιο της Καθαράς Δευτέρας, μαζί με τα υπόλοιπα του μπουφέ που αναφέρω παραπάνω!Τις συνηθίζω και σκέτες, αλλά τις χρησιμοποιώ και μαζί με άλλα λαχανικά σε πλούσιες πράσινες σαλάτες γιατί η υπόπικρη γεύση τους ταιριάζει με όλα τα σαλατικά κατά τη γνώμη μου.

Τα καλλιεργούμενα στην Ελλάδα λαθούρια (Lathyrus clymenum, L. sativus και L. ochrus), που είναι πολύ ανθεκτικά στην ξηρασία, είναι μονοετείς πόες που επιδιώκουν να αναρριχηθούν με έλικες, ενώ το ύψος τους συνήθως δεν ξεπερνά τα 80 εκ. Τα άνθη τους είναι λευκά, κίτρινα ή πορφυρά με πέντε ανισομεγέθη πέταλα, χαρακτηριστικό της οικογένειας στην οποία ανήκουν (Fabaceae, γνωστή παλαιότερα ως Leguminosae), ενώ ο καρπός τους, που συλλέγεται στα μέσα του καλοκαιριού, είναι μακρόστενος χέδροπας δίχως τρίχωμα. 

Η Σπορά του γίνεται σε 2 περιόδους,  τέλη του φθινοπώρου ή πολύ νωρίς την άνοιξη, ανάλογα με το πόσο χαμηλά πέφτει η θερμοκρασία στην περιοχή. 
Το λαθούρι αντέχει στην ξηρασία και ευδοκιμεί σε φτωχά και πηλώδη εδάφη με αλκαλικό pH (δείκτης οξύτητας). Οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές πρέπει να έχουν κατά νου ότι θα απαιτηθούν 10 - 15 κιλά σπόρου/στρέμμα. Όσο για τη λίπανση, το λαθούρι δεν είναι απαιτητικό φυτό. Το μόνο που θέλει είναι φωσφορική λίπανση και απ’ αυτή ελάχιστη.

Πώς γίνεται η συγκομιδή

Τα φυτά του λαθουριού αναπτύσσονται γρήγορα και όταν πια στα μέσα του θέρους ξεραθούν, πριν όμως ανοίξουν οι λοβοί, ξεριζώνονται νωρίς το πρωί και απλώνονται για δυο-τρεις μέρες στον ήλιο. Μετά αλωνίζονται με ράβδισμα, λιχνίζονται και κοσκινίζονται. Για μεγαλύτερες ποσότητες θα πρέπει, πάντως, να χρησιμοποιηθεί πιο σύγχρονος μηχανικός εξοπλισμός. Όσο για τη στρεμματική απόδοση, αυτή κυμαίνεται από 120 έως 200 κιλά, ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο καλλιέργειας.

Μια και η Ν. Μηχανιώνα έχει κλίμα καλό, αποφάσισα να τις καλλιεγήσω εκεί από το Φθινόπωρο του 2015, εντυπώσεις θα σας πω αργότερα. 

Η σαλάτα από παπούλες είναι δροσιστική, διουρητική, χωρίς θερμίδες κάνει καλό στον οργανισμό. Βοηθά στη δυσκοιλιότητα στην ψαμίαση και στα έντερα και στα νεφρά.

Που θα βρω Σπόρο από παπούλες:
-Συσκευασία 50 σπόροι
-Συσκευασία 100 σπόροι
-Συσκευασία 250γρ
-Συσκευασία 500γρ 

Στείλε μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.gr 
 Προσοχή Minimum παραγγελία 10ευρω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις